Verbal Ability

Oct 24 Slot 1 & Slot 2

Q1. For the four sentence (S1 to S4) paragraph given below, sentences S1 & S4 are given. From the options P,Q and R, choose appropriate sentences for S2 & S3.
S-1: Some of the earliest currencies were objects from nature
S-2:
S-3:
S-4: They were similar in size, small and durable
P. Although they may seem a pretty random choice the shells had a number of advantages
Q. A notable example is cowne shells first used as money about 1200 BCE
R. Counterfeiting dates to the invention of money.
A.QP
B.RQ
C.PQ
D.PR
Answer: Option A

Q2. As it was his first job, Abhishek threw himself ______ it_____ a lot of enthusiasm.

A. Into,with
B. At,with
C. Across,in
D. Over,from
Answer: Option A

 

Q3. Since sunrise to sunset my grandmother would sit by her wheel spinning and reciting
prayers.
A. No error
B. My grandmother would sit by her wheel
C. Spinning and reciting prayers
D. Since sunrise to sunset
Answer: Option D

Q4. For the four sentence (S1 to S4) paragraph given below, sentences S1 & S4 are given. From
the options P,Q and R, choose appropriate sentences for S2 & S3.
S-1: Eight months ago, it was business as usual at the cafe.
S-2:
S-3:
S-4: I checked the miniature circuit breaker and realized it had tripped:
P: Around six in the evening there was fluctuation and the lights went off.
Q: I pulled the miniature circuit breaker switch back and it was fine again.
R: The days were warm and so the air conditioners were in full force.
A. RP
B. QR
C. PQ
D. RQ
Answer: Option A

 

Q5. The Candidate ___________certificates the office could not verify were not permitted to
appear before the interview board.

A. Whom
B. Whose
C. Who
D. Which
Answer: Option B

Q6 – Q8 Read the passage given below and answer questions.
It’s apparently humankind’s fate never to stop writing the history of pandemics. No matter how often they occur—and they do occur with great frequency—we collectively refuse to think about them until circumstances demand it. Then, when the immediate crisis passes, we put it out of our minds as quickly as possible. And so we again are unprepared when the next contagion—in this case, COVID-19—bursts upon us. Richard Conniff traces this alarming cycle in “How devastating pandemics change us,” this month’s cover story. It examines our long relationship with infectious diseases, from the hard lessons we’ve been forced to learn to the brave, and often difficult, characters who’ve risked their lives to save us.
Smallpox taught us that we could prevent disease through inoculation and, as the 1700s ended, vaccination. By the mid-1800s, cholera’s lesson was about sanitation and the need for centralized water and sewer systems. About the same time, one man we’ve all heard of, Louis Pasteur, and one many of us haven’t, Robert Koch, became the co-fathers of germ theory. Tools they created are still used to identify and fight what Conniff calls “an astonishing rogues’ gallery of deadly pathogens.”
And yet here we are, again, fighting on two fronts: the first, against a new coronavirus
sweeping the planet to devastating effect; the second, with each other, over domestic and
international politics and whether we’re willing to pay the price of prevention.
It’s an important question for our planet. While we debate, the next pandemic draws nearer.
Q6. Which statement is CORRECT according to the passage?
A. Research about vaccines is not reliable
B. All pandemics are not to be feared
C. Pandemics keep occurring periodically
D. There is no solution for a pandemic
Answer: Option C

Q7. In the fourth paragraph which pandemic is the author referring?
A. An unknown one
B. Small pox
C. COVID-19
D. Cholera
Answer: Option A


Q8. What does the writer imply that we should do?
A. Be vigilant about hygiene and health issues.
B. Wear masks when we step out of our homes.
C. Wash our hands and everything we touch carefully.
D. Maintain social distancing and avoid public gatherings.
Answer: Option A


Q9. The part of the sentence below may contain a grammatical error. Identify the part.
A high-end machine was inaugurate at the city’s Institute of Medical Sciences which will
facilitate 3000 RT PCR tests for Coronavirus in a day.
A. A high-end machine was inaugurate
B. at the city’s Institute of Medical Sciences
C. for Coronavirus in a day
D. which will facilitate 3000 RT-PCR tests.
Answer: Option A


Q10. Select the most appropriate option to complete the sentence.
It was _______ a new experience for me to attend a Zoom meeting so I planned for it
_________.
A. reasonably, basically
B. quite, carefully
C. really, terribly
D. surely, gently
Answer: Option B


Q11. The following sentence pair can be combined into a single sentence. Choose the sentence
that best combines the two sentences without changing the meaning.

Nikhil researched the topic well. He was able to do his Viva Voce well.
A. Nikhil researched the topic well unless he was able to do his Viva Voce well.
B. Nikhil was able to do his Viva Voce well despite he researched the topic well.
C. Nikhil researched the topic well therefore he was able to do his Viva Voce well.
D. Nikhil was able to do his Viva Voce well although he researched the topic well.
Answer: Option C


Q12. Which one of the following sentences uses formal language?
A. This presentation takes the cake!
B. Shall we put this on our agenda for the next client week?
C. I apologize for the technical glitch that occurred during our webinar yesterday.
D. I’m disappointed with the sales figures, they need to look up!
Answer: Option C

Another Set

Q13. You are going to read a text about a man in a photograph.  Some sentences are missing out from the text. Choose from the list (A to C)  the most appropriate sentence for each gap (1-2)in the text. There is one extra sentence that you do not need to use

It was the first photograph that I had ever seen, and it fascinated me. I still remember holding it at every angle in order to catch the flickering light from the (1)________ I never met him but I felt that I knew him. (2) _______I moved the photograph so the shadow lay perfectly around his hollow cheeks. How differently his chin looks.

  1. The man in the photograph was Unsmiling but his eyes were kind.

  2. I would tell him how wonderful he looked with the the shadow that I had seen across his photograph, and I would  most carefully suggests that he grew with

  3. One evening when I was looking at the photograph, as I always did before I went to sleep, I noticed a shadow across the man’s thin face.

  1. 1- C 2- A

  2. 1- C 2- B

  3. 1- B 2- A

  4. 1- A 2- C

 

Answer: Option D ( 1- A 2-C)

Q14.

Government have been promising the eradication of child labour in high-risk industries in India for many years. However, almost 100 million children are still not able to go to school, and around 10 million are working in (1) ________industries. India has the biggest child population of 380 million in the world ______ number of children who are forced to earn a living.

Blank 1A. honorary B.hazardous C.handicraft D.hardware

Blank

2. A. largest B. lowest C.latest D.loudest

Options:

  1. C , B

  2. D, C

  3. B, A

  4. A, D

Answer:  B , A – Hazardous industries, and largest number of children.

Q15.Read the passage given below and answer the questions

It used to be the American shopper that exemplified the state of the world economy. The focus now should be on the person on the other side of the till. America’s retail industry is huge; it employees 15.9 million workers who represent one in nine American jobs. It is also undergoing a wrenching change, as E-Commerce is into sales. There is no more pressing test of society’s ability to walk with technology’s impact on work.

That impact is already visible. For all the benefits that online retailing brings to consumers, it is causing immense pain to offline rivals. Last year 4000 American stores closed; this year more than twice the number main shutter standard and poor’s a rating agency, expects retails defaults there to outnumber those in 2009. at the height of the global recession. some formats—–discount stores groceries,  high end mails—– will continue to thrive. But many will shrink.

The industry has shed 50,000 net jobs since January. Department stores may need to close more than 800 stores to reach the productivity levels of 2006. Many outlets are looking for ways to cut labour costs by embracing automation.

What is the significant measures that stores are trying to adapt

  1. Automation

  2. Diversifying

  3. Merging

  4. Shutdown Business

Answer – Automation. (A) The answer is clearly stated in the last line of the passage.

Q16. The following three sentences can be revised into one better sentence. Choose the sentence that is the best revision:

I was at the fair. I got lost. I got scared

  1. I am scared after I am lost at the fair

  2. I went to the fair and got scared as i was lost

  3. I am lost the fair so i am too scared

  4. I got lost at the fair and was scared

Answer – D

This sentence combines all the elements of the 3 sentences with a proper use of conjunction and tenses.

Q17. Henry looks carefully into the telescope which lets him see far, far away, as far as the distant nebulae on the far edges of the Milky Way. Henry is an _______. He looks at the sky and stars in particular. Even though he spends much of his time looking at detailed computer reports, which are just lists and lists of numbers. His ______ thing about his job is looking through the telescope. And today he is very excited. He isn’t sure yet, but he thinks he has seen a dense cloud which might be the beginning of a new star.

Blank 1 – A. astrologer  B – astrologist  C -astronomer  D – Astronaut

Blank 2 – A. favoring    B – pleasant   C – pleasing    D – favourite.

 

  1. D , B

  2. C , D

  3. A , A

  4. B , C

Answer – B ( C , D)

Henry is an astronomer (who studies the stars and planets) and his favorite thing is to look at the sky.

Q18.Select the most appropriate option to fill in the blank


The final report on the project was ________ into three parts


1. Broken out
2. Broken off
3. Broken up
4. Broke away

Answer: Option C

Broken Up

 

Q19.The lady _________ purse was lost lodged a complaint at the police station
1.Whom
2.Who
3.Whose
4.Which

Answer : Whose. (C)

Whose is a relative pronoun that takes the place of a noun, pertaining to relate with a person.

 

Q20.One part of the sentence below may contain errors.
Identify the part if there is no error choose “No error”.
The board announced that the decision to reduce the syllabus is yet to be approved by the competent authority.
No error
the decision to reduce the syllabus
The board announced that
is yet to be approved by the competent authority.
Answer – No error (A)

 

Q21 For the four sentences (S1 to S4) paragraph below, sentences S1 and S4 are given. From the P, Q, R, choose the correct sequence.
S1- Once upon a time an ambassador came to see the king of Sparta on some official business.
S2-
S3-
S4 – But he found Nothing of the kind.
P – The ambassador knew that the king of Sparta was also really the ruler of the entire Greece and so he expected to see the massive ………………………………
Q – You are looking at the walls – ten thousand men and every man is a brick
R- After their work was over the King took his visitor on a sightseeing tour of the capital city.
a.RP
b.RQ
c.PQ
d.QP

Answer: Option a.
RP

 

Oct 25 Slot 1, Slot 2 & Slot 3

Q1. For the four sentence (S1 to S4) paragraph given below, sentences S1 & S4 are given. From the options P,Q and R, choose appropriate sentences for S2 & S3 respectively.
S-1: Gianni Crea, the head key-keeper of the vatican,is intimately familiar with the contours of history
S-2:
S-3:
S-4: They traverse a 4.6 mile route through the museums which see up to 28,000 visitors per day.
P. Almost every morning for the past 6 years he’s opened the doors to the vatican museums.
Q. Crea and the team of 10-five each on the morning and evening shifts-open and close 300
doors everyday, mobilizing about 700 employees along with them.
R. Crea has worked in the Vatican for 20-years and as head key-keeper forsix.
A. QR
B. QP
C. RP
D. PQ
Answer: Option D

Q2 to Q3. Direction: Read the passage given below and answer questions:
When behavioral ecologist Liz Derryberry saw a news report of coyotes crossing the Golden Gate Bridge in March, she immediately thought of her birds. For over a decade, Derryberry has studied the white-crowned sparrow and how urban noise has disrupted and degraded the species’ ability to communicate.
With most San Franciscans staying at home due to the coronavirus pandemic, she decided to
seize an unprecedented opportunity to study how this small, scrappy songbird responded when human noises disappeared.
“I realized we gotta do this, and we gotta do this now,” she says.
By recording the species’ calls among the abandoned streets of the Bay Area in the following months, Derryberry and colleagues have revealed that the shutdown dramatically improved the birds’ calls, both in quality and efficiency. Male birds in particular rely on their songs to defend territory and find mates.
“The songs didn’t change as much as we predicted—they changed even more,” says Derryberry, of the University of Tennessee, Knoxville. “It highlights just how big of an effect noise pollution has.”
The research, published today in Science, is among the first to scientifically evaluate the effects of the pandemic on urban wildlife. It also adds to a burgeoning field of research into how the barrage of human-made noise has disrupted nature, from ships drowning out whale songs to automobile traffic jamming bat sonar.

Q2. What purpose do the calls of the birds serve?
A. They help them locate other birds.
B. They show them the direction during flight.
C. They help the male secure their territory.
D. They assist them in finding food.
Answer: Option C

Q3. The passage is primarily about the impact of the pandemic on .
A. whales
B. sparrows
C. coyotes
D. bats
Answer: Option B

Q4. The results of Derryberry and her companion’s research were unexpected because .
A. The bird songs became louder and better when human noisesreduced.
B. The bird songs became fewer and less audible when fewer humans watched them.
C. It revealed that birds did not change their songs or their other habits.
D. It showed that birds migrated from their original homes due to the pandemic.
Answer: Option A

Q5. Which word does the writer use to describe the extent of research on normal pollution?
A. Disrupted
B. Improved
C. Burgeoning
D. Drowning
Answer: Option C

Q6 to Q9. Direction: Read the passage given below and answer questions:
Archaeology is based on the scientific method. Archaeologists ask questions and develop
hypotheses. They use evidence to choose a dig site, then use scientific sampling techniques to select where on the site to dig. They observe, record, categorize, and interpret what they find.
Then they share their results with other scientists and the public. Underwater archaeologists study materials at the bottom of lakes, rivers, and oceans. Underwater archaeology encompasses any prehistoric and historic periods, and almost all subdisciplines as archaeology. Artifacts and features are simply submerged. Artifacts studied by underwater archaeologists could be the remains of a shipwreck. In 1985, National Geographic Explorer-in-Residence Dr. Robert Ballard helped locate the wreck of RMS Titanic, which sank in the North Atlantic Ocean in 1912, killing about 1,500 people. Ballard and other scientists used sonar to locate the wreck, which had been lost since the ocean liner sank.
By exploring Titanic using remote-controlled cameras, Ballard and his crew discovered facts about the shipwreck (such as the fact the ship broke in two large pieces as it sank) as well as hundreds of artifacts, such as furniture, lighting fixtures, and children’s toys.
Underwater archaeology includes more than just shipwrecks, however. Sites include hunt camps on the continental shelf of the Gulf of Mexico, and portions of the ancient city of Alexandria, Egypt, submerged due to earthquakes and sea level rise.

Q6. Which option gives the correct order of the process followed by archaeologists?
A. Observe, apply evidence, record, dig a site, ask questions, interpret, share, categorize,
develop hypotheses.
B. Ask questions, develop hypotheses, apply evidence, dig a site, observe, record,
categorize, interpret, share.
C. Dig a site, interpret, ask questions, observe, apply evidence, categorize, share, develop
hypotheses, record.
D. Categorize, develop hypotheses, apply evidence, ask questions, record, dig asite,
interpret, observe, share.
Answer: Option B

Q7. What significant information did Dr. Robert Ballard discover about the RMS Titanic?
A. That the linear had broken into two while sinking.
B. That 1500 people were on board the liner.
C. That the ship had sunk in the North Atlantic ocean.
D. That children’s toys, furniture, and artifacts had also sunk with the ship.
Answer: Option A

Q8. Which of the following are underwater archaeologists most unlikely to find?
A. Evidence of previous excavations
B. Artifacts and prehistoric features.
C. Portions of an ancient city.
D. Remains of a shipwreck.
Answer: Option C

Q9. According to the passage, which was the research technology used by Underwater
Archaeologists to get the most effective visual feedback of the artifacts?
A. Remote controlled cameras
B. Miniature submarines
C. Sonar Technology
D. Scuba diving teams with cameras
Answer: Option C

Q10. The following sentence can be revised into one better sentence. Choose the sentence that is the best revision:
I was at the fair. I got lost. I got scared.
A. I got lost at the fair and was scared.
B. I went to fair and got scared as I was lost
C. I am scared after I am lost at the fair
D. I am lost at the fair so I am too scared
Answer: Option A

Q11. Which of the following sentences does NOT use informal language?
A. I sincerely apologise for the oversight.
B. Can we sort this out together?
C. Thanks a lot for sharing this information.
D. This is a high-priority account, take care!
Answer: Option A

Q12. For the four-sentence (S1 to S4) paragraph below, sentences S1 and S4 are given. From the options P, Q and R, choose the appropriate sentences for S2 and S3 respectively.
S-1: Finland’s Helsinki Airport is using a unique method for screening arriving passengers for COVID-19 – specially-trained dogs that can detect the virus in humans – even before they show any symptoms
S-2:
S-3:
S-4: According to the press release: “The dog will perform its work in a separate booth so that the fear of spreading the infection is reduced.”
P. Those taking the test will swipe their skin with a test wipe and drop it into a cup, which is then given to the dog.

Q. Upon arrival at the airport, passengers may be asked to volunteer for the program, and if they agree, are given a wipe to collect a sweat sample.
R. More dogs are currently being trained and should be available for the screening procedure in
a few months.
A. RP
B. RQ
C. PQ
D. QP
Answer: Option D

Q13. Select the most appropriate options to complete the sentence.
While MSMEs are waiting the release around Rs. five lakh crore
pending payments, no major relief has come their way so far.
A. to, with
B. of, at
C. for, of
D. from, on
Answer: Option C

Q14.Select the most appropriate option to fill in the blank.
The security guard leave ended two days ago has not yet reported to work.
A. Whose
B. Who
C. Whom
D. Which
Answer: Option A

Q15. One part of the sentence below may contain error. Identify the part. If there is no error,
choose ‘No error’.
Either Rahul or Rohit accompany their grandmother and grandfather whenever they go to the
hospital
A. Either Rahul or Rohit accompany
B. their grandmother and grandfather
C. No error
D. whenever they go to the hospital

Answer options were wrong
Correct Answer: Option A and Option B

Q16. For the four-sentence (S1 to S4) paragraph below, sentences S1 and S4 are given. From
the options P, Q and R, choose the appropriate sentences for S2 and S3 respectively.
S-1: COVID-19 spreads mainly among people who are in close contact (within about 6 feet) for a
prolonged period.
S-2:
S-3:
S-4: Since people can spread the virus before they know they are sick, it is important to stay at
least 6 feet away from others, when possible, even if you–or they–do not have any symptoms.
P. Social distancing is especially important for people who are at higher risk for severeillness
from COVID-19.
Q. Spread happens when an infected person coughs, sneezes, or talks,and droplets from their
mouth or nose are launched into the air and land in the mouths or noses of people nearby.
R. The droplets can also be inhaled into the lungs.
A. PQ
B. RP
C. RQ
D. QR
Answer: Option D

Q17. You are going to read a text about an interesting initiative. Some sentences are missing from the text. Choose from the list(A-C) the most appropriate sentence for each gap (1-2) in the text. There is one extra sentence that you do not need to use.
This year’s Covid-19 pandemic has introduced a wide swath of Americans to the joys of gardens and gardening.(1) American’s Rose Center is seeking Volunteers to participate during its upcoming Volunteer Days from 8 a.m. to 3 p.m. on oct 23 and 24. (2) Mask wearing and social distancing will be observed and a brown bag lunch will be provided to all who register.
A. Volunteers are welcome to come and work in the garden any time during the two days
B. The fresh air and other healthful benefits of outdoor exercise, together with the good
feeling of accomplishing some useful have drawn many to begin gardening or increase
activities in the garden.
C. After the tour, Volunteers will be guided through tasks by garden team leaders.
A. 1-A,2-C
B. 1-C,2-A
C. 1-B,2-A
D. 1-C,2-B
Answer: Option C

Q18. One part of the sentence below may contain an error. Identify the part.
Something about the way he spoke stuck a bell in Lauren’s mind.
A. in Lauren’s mind
B. way he spoke
C. stuck a bell
D. Something about
Answer: Option D


Q19. The exotic remedies for some illnesses have been from generation to generation
in the tribe.
A. Handed down
B. Handed over
C. Handed in
D. Handed out
Answer: Option A

 

Q20. Complete the following sentence by filling in the blanks (1) and (2) with the right word from the list given below:
Compared with conventional agriculture, organic farming uses fewer pesticides, reduces soil erosion, decreases nitrate leaching into groundwater and surface water, and animal wastes back into the farm. These benefits are by higher food costs for consumers and generally lower yields.
1.A. recycling B. recycle C. recycles D. recycled
2. A. Increased B. balanced C. counterbalanced D. encountered
A. 1-D,2-B
B. 1-D,2-A
C. 1-C,2-C
D. 1-B,2-D
Answer: Option C

 

Q21. You are going to read a text about fighting pollution. Some sentences are missing from the
text. Choose from the list (A-C) the most appropriate sentence for each gap(1-2) in the text.
There is one extra sentence that you do not need to use.
A team of scientists at the university of Portsmouth in England has developed a new enzyme that has the ability to break down plastics six times faster than standard enzymes; according to CNN (1) in reducing the amount of non-biodegradable plastic on the earth Enzymes have been used to help combat pollution by breaking polyethylene terephthalate(PET) chain molecules, the most common thermoplastic that makes up everyday items like single-use bottles, clothing and carpets.(2) . The first altered enzyme was called PETase, which will now be connected with MHETase to create the university’s new enzyme protein. Between these two enzymes connecting, PET chains in plastic were found to breakdown twice as fast as PETase alone.
A. The researchers who had earlier engineered an enzyme found within bacteria of plastic bottles, combined it with a second enzyme to accelerate the breakdown of plastics.
B. A tool called the diamond light source was used to map the molecular structure of MHETase.
C. Enzymes, proteins that are key components in chemical reactions within the human body, act as catalysts that speed up the breakdown of substances.
A. 1-C,2-A
B. 1-A,2-B
C. 1-B,2-C
D. 1-B,2-C
Answer: Option A

Q22. One part of the sentence below may contain an error. Identify the part. If there is no error, choose ‘No error’.
Whatever she said in her defence was not taken seriously by the investigating authorities.
A. was not taken seriously
B. No error
C. by the investigating authorities
D. Whatever she said in her defence
Answer: Option D

Q23. As we scrutinize our own faces for wrinkles and flaws, we can fail to notice what a
marvelous organ the face is.Our faces are the most (1) part of our visible body, a
mysterious mosaic of the physical and psychical. Faces are the body’s workaholics. They confer and confirm identity, express emotion, communicate meaning, perform (2) functions
necessary for life and enable us to experience the world through our senses.
Blank 1: A.distinctive B.typical C.average D.classic
Blank 2: A. Plain B.basic C.needed D.compulsory
A. 1-A,2-B
B. 1-C,2-B
C. 1-D,2-C
D. 1-B,2-A
Answer: Option A

Q24. You are going to read a text about fighting pollution. Some sentences are missing from the text. Choose from the list (A-C) the most appropriate sentence for each gap(1-2) in the text.
There is one extra sentence that you do not need to use. Disney is an international maze of parent companies and subsidiaries that leave few corners of the globe untouched. It’s vast holdings are a maze of media networks, film studios, production companies, merchandising ventures, parks, resorts, distribution operations, finance firms, gaming cooperation, publishing companies, construction firms, vacation and cruise lines,music studios, and digital content providers. (1) However, the company’s reach spreads further than many people might think–in movies and televisionalone. (2)Forbes ranks Disney–which employs more than 2,00,000 people–among the top 10 most powerful brands in the world and values the company at more than $238 billion.

A. It is common knowledge that Disney is behind classics like “Beauty and the Beast” and “The Lion King”
B. There’s also a seemingly endless web of companies, properties, holdings, and franchises that don’t bear the Disney name yet serve as revenue streams for the corporate empire just the same.
C. Walt Disney World in Orlando, Florida re-opened the park in July with new safety precautions in place following months of being shut down amid the Coronavirus pandemic.
A. (1)-A, (2)-B
B. (1)-A, (2)-C
C. (1)-C, (2)-A
D. (1)-C,(2)-B
Answer: Option A

Q1. For the four sentence (S1 to S4) paragraph given below, sentences S1 & S4 are given. From the options P,Q and R, choose appropriate sentences for S2 & S3.
S-1: The 1940 version of the movie, Pinocchio, is no exception
S-2:
S-3:
S-4: Surprisingly, his character in the movie is not as prominent as it is in the book.
P: Jimmy cricket appears as the talking cricket in the book
Q:The movie is based on a story that appeared as a serial in a newspaper called The Adventures
of Pinocchio written by Carlo Collod
R: It was written in 1881 and 1882
A. RQ
B. PQ
C. QP
D. PR
Answer: Option C

Q2. Fill in the blanks with the most appropriate pair of words from the options given below.
Information defined as a collection of symbols which, combined,
communicates a message or intelligence.
A. Can be / where
B. Should / which
C. Can be / when
D. Should be / which
Answer: Option C

Q3. One part of the sentence below may contain an error. Identify the part, if there is no error,  choose ‘No error’ Since sunrise to sunset my grandmother would sit by her wheel spinning and reciting prayers
A. Since sunrise to sunset
B. my grandmother would sit by her wheel
C. No error
D. spinning and reciting prayers
Answer: Option A

Q4. One part of the sentence below may contain an error, Identify the error. In the evening, Bhushan took his seat on the window of that empty house.
A. On the window
B. In the evening
C. Of that empty house
D. Bhushan took his seat
Answer: Option A

Q5. One part of the sentence below may contain an error, Identify the error. Something about the way he spoke stuck a bell in Lauren’s mind.
A. In Lauren’s mind
B. Something about
C. Way he spoke
D. Stuck a bell
Answer: Option D

Q6 to Q9. Directions: Read the following passage:
The much-delayed Indian Premier League starts Saturday without its customary glitz and
glamour, but the Twenty20 tournament is expected to be a welcome relief to cricket fans
during the coronavirus pandemic. The short-form extravaganza normally starts in March but, along with other major international sporting events, was postponed as countries went into virus lockdowns. It was then moved to the United Arab Emirates as cases rose in India.
All the eight teams have been in strict, bio-secure ‘bubbles’ since landing in the UAE, with the competition set to kick off when defending champions Mumbai Indians take on Chennai Super Kings in Abu Dhabi on September 19. There will be no gala opening ceremony for the world’s richest T20 league, and the games will be played behind closed doors at three venues including Dubai and Sharjah.
Yet President of the Board of Control for Cricket in India, Sourav Ganguly, expects a surge in viewership for the 13th edition with the matches scheduled for India’s evening primetime TV slots.
“There is a positive in everything.” commented Sourav Ganguly.
Q6. Based on your understanding of the passage answer the following questions by choosing
the best option. The expression ‘Bio-secure bubbles’ refers to:
A. Consists of Greek and Iranian characters from history books who die for their countryor
kingdoms, often in the pursuit of beautiful women.
B. Safety PPE kit
C. Social distancing methods
D. It consists of a staged dance drama about fairy tales, where heroes and heroines dance
and sing, performed in small villages.
Answer: Option C

‘Bio-secure bubbles’ actually refers to an environment which is cut off from the outside world. Everyone engaged in the tournament, including the players, support staff and match officials will be limited only to a few places.

Q7. Which of the following is NOT a relevant criteria for conduct of the 13th IPL series?
A. The Mahabharata teaches readers about the finest aspects of warfare and martial
struggle and how man’s ambition can make or break him in the final race.
B. Venue for IPL will be shifted to the Middle East.
C. The epic works as a tale of good versus evil in the battle between Pandavas and
Kauravas, and also highlights the internal struggle in all of us, which leads to spiritual wisdom.
D. Matches will be telecast on prime-time slot.
All the answer options are wrong.
Answer: Both Option A and Option C

Q8. Which of the following sentences is indicative of the mood of the general public?
A. All epics extoll the necessity of valour, the beauty of women and the lure of money and
property that is the bane of humankind.
B. All epics teach us that the common man has to learn about the right and wrong of life
only through the stories of the rich and famous.
C. The games will be played behind closed doors at three venues including Dubai and
Sharjah.
D. The much-delayed Indian Premier League starts on Saturday without its customary glitz
and glamour.
All the answer options are wrong.
Answer: All of the answer options are incorrect

The line which mentions the mood of the general public is “The much-delayed Indian Premier League starts Saturday without its customary glitz and glamour, but the Twenty20 tournament is expected to be a welcome relief to cricket fans during the coronavirus pandemic.” Thus if we had ‘relief’ as one of our answer options, it would have been right.

Q9. Saurav Ganguly’s comment ‘There is something positive in everything’, implies that he is
A. Determined
B. Accident
C. Adversity
D. Optimistic
Answer: Option D

Q10. For the four sentence (S1 to S4) paragraph given below, sentences S1 & S4 are given.From
the options P,Q and R, choose appropriate sentences for S2 & S3.
S-1: It is neither the size nor the length of the life which makes man human
S-2:
S-3:
S-4: Man is not like a tree
P: The man may physically attain the size of a giant, yet intellectually he may remain a dwarf
Q: The growth of mind and intellect is never in proportion to the growth of the human body
R: My friend’s brother was a dwarf
A. RP
B. RQ
C. QP
D. PR
Answer: Option C

Q11. Choose the pair of options that are appropriate to complete the sentence
Martin Sir had a reputation asthe (1) of principals, but those who knew him
well, said he was a (2) man.
Blank 1: A. mad B.tough C.slovenly D.strictest
Blank 2: A.crazy B.family C.effective D.just
A. 1-B,2-B
B. 1-D,2-A
C. 1-D,2-D
D. 1-C,2-A

Answer: Option C
Q12. Two sentences have been removed from the text below. Read the text and then match
the missing sentences to fill up Blank 1 and Blank 2. You will need to choose two options out
of four – P, Q, R, S – provided:
Unlike undergraduate courses where some students do minimal reading and still succeed,
graduate studies require a student to read large volumes of information. Reading at graduate school is the way in which students glean new ideas, theories, models, etc., that contribute to their theses and research papers.
(1) For example, a literature review requires a student to read with greatbreadth and
depth within his/her research area.
(2) The number of documents to read, analyze and synthesize to compile aliterature
review can be mind boggling.
Options
P. Graduate students are asked to actively engage with the information they read.
Q. Graduate students do not want to read the books available in libraries.
R. Books are a man’s best friend.
S. Then the ideas are synthesized into a unified whole.
A. QS
B. RS
C. SP
D. PS
Answer: Option D

Q13. You are going to read a text about fighting pollution.Some sentences are missing from the text.Choose from the list (A-C) the most appropriate sentence for each gap(1-2) in the text.There is one extra sentence that you do not need to use. Aisha had been very successful managing her team in Edinburgh and was asked by the company to lead a remote team for an important two-year project. Keen to demonstrate her leadership abilities to the head office, Aisha got her team members together for a remote meeting. But right from that first meeting, she realised that this was going to be a different challenge.
(1) Lucia kept asking about really specific details, while Aisha was
hoping to use the meeting to get to know the team members and identify priorities. Archie and Lucia kept accidentally talking at the same time, and when they didn’t speak, there was an uncomfortable silence. Valentina hardly said a word. (2) Without these visual
clues, Aisha had no idea whether people were interested, lost, confused or bored.
A. No one had their cameras on, so there was none of the usual communicationthrough
body language or facial expressions
B. Compared to face to face meeting the remote team is not preferred by all the managers
C. For a start,Archie was late for the meeting by about 15 minutes because of ‘technical
problems’.
A. 1 – (A), 2- (C)
B. 1- (B), 2- (A)
C. 1- (A), 2- (B)
D. 1- (C), 2-(A)
Answer: 1- C, 2-A

Q14. Fill in the blanks with the most appropriate pair of words from the options given below. As WHO and partners work together on the response – tracking the pandemic, on
critical interventions, distributing vital medical supplies to those in mind – they are still to find a vaccine.
A. Advising / race
B. Advising / racing
C. Advise / racing
D. Advised / raced
Answer: Option B

Q15. Which of the following sentences does NOT use informal language?
A. The professor’s lecture was way over my head.
B. Can you pick up ice on your way back?
C. Sorry, I could not come by last night.
D. Sorry, I could not attend your party last night.
Answer: Option A

Q16. Direction: Read the following passage and answer the questions below.
Despite the setback caused by the COVID-19 pandemic and schedules being affected, the Indian Space Research Organisation (ISRO) has continued to slowly pursue its two ambitious missions — the Gaganyaan and Chandrayaan-3. Even as officials had said that the staffers were working from home through the lockdown, several have started heading to their workspaces through
the lockdown 4. Using the payload on Chandrayaan-2 orbiter, which has three optical heads (unlike the single optical head of Chandrayaan-1 orbiter), the space agency has a greater resolution and a stereo view of the moon. The image data will also help them decide and fine tune the point of
touchdown of the lander. Since the Chandrayaan-2 orbiter is working to capacity, the upcoming mission will only have a lander and rover which will be taken to the moon by a propulsion
module. The chances of success at Chandrayaan-3 are being increased with the space agency
using the robust data acquired by Chandrayaan-2 orbiter. Director of Vikram Sarabhai Space Centre S Somanth recently iterated that the Human spaceflight programme was significant.
Drawing a comparison with other countries like the USA, he said Human Space Travel is a
capacity we need to create even under stress as the capability will be essential for the future.
Q16. What is the passage about?
A. Significance of space programs for the future.
B. Working under constraints
C. Meeting the target deadlines
D. Commitment of the scientists at ISRO
Answer: Option A

Previous Year TCS NQT Solve

Recent Posts