Q1. A man has to travel 50 km in two hours. He could cover 20 km in one hour, and then had to stop for 10 minutes for refueling. By what factor should be increase his speed with reference to that during the first hour so as to be able to complete the journey as per schedule?

  1. 1.2

  2. 1.8

  3. 2.4

  4. 1.5

Answer: Option B

 

Q2. If n is an integer such that 1nn352 is a six-digit number exactly divisible by 24, what will be the sum of the possible values of n?

  1. 15

  2. 27

  3. 9

  4. 21

Answer: Option A

 

Q3. The diameter of a pizza is 30 cm. What is the area (in square cm) of the upper surface of a sector of the pizza whose arc length is 8 cm?

  1. 120 * pi

  2. 60

  3. 60 * pi

  4. 120

Answer: Option B

 

Q4. What is the mean proportional (MP) between the MPs of (2/7 & 32/343) and (2 & 1/5000)?

  1. 3/35

  2. 4/35

  3. 2/35

  4. 2/175

Answer: Option C

Q5. If (x+10)% of 240 is 60% more than x% of 180, then 15% of (x+20) is what percent less than 25% of x?

  1. 16

  2. 15

  3. 15 ½

  4. 19 1/21

Answer: Option A

Q6. A sum of Rs.30000 invested in a scheme where the interest gets compounded annually and grows to Rs. 51840 in three years. How much interest (in Rs.) would have got accrued in six months in the same scheme had the interest been compounded quarterly?

  1. 3024

  2. 3075

  3. 3126

  4. 2975

Answer: Option B

Q7. How much percentage is (0.025% of 240% of 1.5) of 0.9?

  1. 0.01

  2. 10

  3. 0.1

  4. 1

Answer: Option C 

Q8. If the positive square root of ((90^0.5)+(80^0.5) is multiplied by (2^0.5 – 1), and the product is raised to the power of four, the result would be:

  1. 1600

  2. 11520000

  3. 100

  4. 10

Answer: Option D

Q9. What is the mean deviation of the data: 8,9,12,15,16,20,24,30,32,34?

  1. 8

  2. 10.2

  3. 0

  4. 9.2

Answer: Option A

 

Q10. An item was sold at a profit of 12% after giving a discount of 12.5% on the List Price. What would be the gain or loss percentage if a discount of 25% is given on the List Price?

 

  1. 5% loss

  2. 5% gain

  3. 4% gain

  4. 4% loss

 

Answer: Option D

 

Q11. What is the diameter in cm of a solid right circular cylinder whose height is 6 cm and the area of the curved surface is five times the combined area of the two flat surfaces?

  1. 3

  2. 2.4

  3. 1.2

  4. 0.9

 

Answer: Option B

 

Q12.The Variation in temperature throughout the day in a desert town was studied on the basis of the records of the maximum and minimum temperatures which was 36 and 8 degree centigrade respectively. What was the standard deviation in degree centigrade?

  1. 28

  2. 22

  3. 14

  4. 12

Answer: Option A

 

Q13. The Collection of numbers which comprise the data given below is arranged in ascending order. (3,7,9,N – 1,15,18,19,20). If the median of the data is 12.5, what is the value of N?

 

  1. 11

  2. 12

  3. 11.5

  4. 10.5

 

Answer: Option A

 

Q14.A file of cadets consisting of ten rows and five columns measures 420m in length along the direction of their marching. How much time( in hours and minutes) would it take to march for a stretch of 3 km, if the stride of the each cadet is 80cm and he takes 57 strides per minute?

 

  1. 1 hr 15 min

  2. 1 hr 24 min

  3. 1hr 10 min

  4. 1 hr 20 min

 

Answer: Option A

 

Q15.96 men were engaged for a project of constructing a railway track of the length of 18km in four weeks. After one week it was observed that the work of 4km was completed. How many additional men should be engaged for timely completion of the project?

 

  1. 12

  2. 16

  3. 14

  4. 15

 

Answer: Option B

 

Q16. X is four times as efficient as Y in respect of doing a particular work. Working together they complete the work in 16 days.In how many days Y, working alone,will be able to do half the work?

 

A.40 B.80 C.60 D.20

Answer: Option A

 

Q17. In a competitive exam, 5 marks are awarded for every correct answer and for every wrong answer, 2 marks are deducted. Sathwik and 32 marks in this examination. If 4 marks has been awarded for each correct answer and 1 mark had been deducted for each incorrect answer, Sathwik would have scored 34 marks. If Sathwik attempted all the questions, how many questions were there in the test?

  1. 20

  2. 14

  3. 12

  4. 26

 

Answer: Option D

 

 

 

Q18. A sum invested on simple interest grows to Rs 22500 and Rs 25500 in seven and nine years respectively. What is the rate percentage of the interest?

  1. 7.5

  2. 9.6

  3. 13.5

  4. 12.5

Answer: Option D

 

Q19. What is the sum (in Rs) which, when divided among X, Y, Z in the proportion 3 : 5 : 7 provided Rs. 8000 more to Z than what it would have done to him when the proportion is 11 : 15

: 19?

  1. 120000

  2. 180000

  3. 135000

  4. 175000

Answer: Option B

 

 

Q20. What is the value of (0.0000128)1/7?

  1. 0.2

  2. 5

  3. 2

  4. 0.5

Answer: Option A

 

Q21. After purchasing two copies of the same book, X sold them respectively at 0.8 and 1.4 times their cost prices. What was the percentage gain earned or loss incurred by X?

  1. 5% gain

  2. 10% gain

  3. 5% loss

  4. 10% loss

Answer: Option B

Q22. Two vessels X and Y of capacities one and two litres respectively are completely filled with mixtures of two chemicals A and B. The ratio by volume of the chemicals A and B in X and Y are 3:2 and 4:5 respectively. The contents of A and B are mixed and the combination is kept in a vessel C of capacity of four liters. How many liters of Chemical A should be added to the combination so as to make the ratio of A to B equal to 1:1?

  1. 1/135

  2. 1/67

  3. 1/68

  4. 1/270

Answer: Option C

 

 

25th Oct  Slot 1

Q1. A sales representative’s commission is 6% on all sales up to Rs.15000 and 5% on all sales
exceeding this. He remits Rs.47350 to his company after deducting his commission. What were
the total sales?
A. Rs.50000
B. Rs.49000
C. Rs.47500
D. Rs.50500
Answer: Option A

Q2. When the List Price (LP) of an article is fixed at 30% above the Cost Price (CP), and while
selling the same, it is subject to a discount of x%, the profit percentage is 80% of that when the
LP is fixed at 25% above the CP and the discount is 16%. What is the value of x?
A. 3.6
B. 3.25
C. 3
D. 3.84

All the answer options are wrong.
Correct Answer: 20

Q3. The ratio of the average speeds of two sprinters A and B is 8:7. In a racing track if B startsat
a distance 2m ahead of A, at what distance (in metre) from the starting point of B would A
catch up with B?
A. 2.8
B. 1.5
C. 0.4
D. 4.4
All the answer options are wrong.
Correct answer: 14

Q4. A sum invested in compound interest (CI) at a certain rate for three years earns the same
interest as it would earn by way of an investment in simple interest (SI) at the rate of 18.2% for
four years. How much more or less is the percentage rate in the case of the CI than that in the case
of the SI?
A. 21.25
B. 18.43
C. 16.52
D. 20.63
All the answer options are wrong.
Correct answer: +1.8%

Q5. With symbols having their usual meanings the mean of the data given below is 39.2.

x

36

40

35

44

f

10

13

12

 

What is the missing frequency?

A. 125.2
B. 124.6
C. 124.2
D. 123.8
All the answer options are wrong.
Correct answer: 15

Q6. What is the fourth proportional of the mean proportionals between (4, 6.25); (0.0027, 300);
(1.2 X 10-3
, 3)?
A. 4.8
B. 48
C. 36
D. 3.6
All the answer options are wrong.
Correct answer: 43.92

Q7. What is the mean Deviation from the median for the data given below?
Data: 34, 46, 28, 48
A. 64
B. 53
C. 66
D. 51
All the answer options are wrong.
Correct answer: 8

Q8. In a competitive exam, 5 marks are awarded for every correct answer and for every wrong
answer, 2 marks are deducted. Sathwik and 32 marks in this examination. If 4 marks has been
awarded for each correct answer and 1 mark had been deducted for each incorrect answer,
Sathwik would have scored 34 marks. If Sathwik attempted all the questions, how many
questions were there in the test?
A. 20

B. 14
C. 12
D. 26
Answer: Option D

Q9. Raju lends Rs. 3000 to Bharath and a certain sum to Charan at the same time at 6% per
annum simple interest. If after 5 years, Raju altogether receives Rs. 1650 as the interest from
Bharath and Charan, what is the sum lent to Charan?
A. Rs. 2500
B. Rs. 2750
C. Rs. 3250
D. Rs. 3300
Answer: Option A

Q10. What is the difference between the Range and the Standard Deviation of all the natural
numbers between 81 and 90, both inclusive?
A. 7
B. 11
C. 9
D. 8
All the answer options are wrong.
Correct answer: 7.13

Q11. What is the simplified value of:

A. 0.4
B. 0.08
C. 0.8
D. 0.04
All the answer options are wrong.

Correct Answer: 2.54

Q12. The area of a sector, with a central angle of 150
, of a circle is 231 sq cm. If 𝚷 = 22/7, what is the
circumference (in cm) of the circle?
A. 2.8
B. 1.45
C. 2.1
D. 2.45
All the answer options are wrong.
Correct answer: 264

Q13. The total surface area of a solid hemisphere is 75 times the area of a circle whose
diameter is 6 cm. What is the radius (in cm) of the hemisphere?
A. 80π
B. 120π
C. 100π
D. 50π
All the answer options are wrong.
Correct Answer: 15

Q14. A takes 10 days less than B to complete a work, and together they do it in 12 days. In how
many days can B alone do the work?
A. 9
B. 12
C. 10
D. 6
All the answer options are wrong.
Correct Answer: 30 days

Q15. A shopkeeper calculated his profit as 12% with the selling price of an article as the
base. What would have been his actual profit percentage if the selling price was 20% more?
A. 20
B. 24
C. 23
D. 21
All the answer options are wrong.
Correct Answer: 36.66%

Q16. The sum of ages of two friends is 74. After one year the ratio of their ages will be 9:10.
What was the ratio of their ages nine years ago?
A. 4:3
B. 3:2
C. 13:12
D. 7:6
All the answer options are wrong.
Correct Answer: 13:15

Q17. The table below presents the data of atmospheric pressure (in area of mercury) at a place
at four different times of the day during four days P, Q, R, S. A steady rise in atmospheric
pressure indicates a fair weather. On which of the given days was the weather fair?

Time/Day

A

B

C

D

0600

742

765

754

761

1000

778

767

755

770

1400

762

745

757

775

1800

760

756

758

774

2200

768

752

760

762

 

A. 324:283

B. 81:73
C. 326:293
D. 28:25
All the answer options are wrong.

Correct Answer: C
(Also please note that Days are marked as P, Q, R, S in the question but in the options it is given
as A, B, C, D)

Q18.In case of frequency distribution for ten continuous classes, the class width is 4 and the
lower class limit of the lowest class is 8. What is the upper-class limit for the highest class?
A. Both R&S
B. R Only
C. Neither R nor S
D. S only
All the answer options are wrong.
Correct Answer: 48

Q19. What is the simplified value of:

A. 4
B. 5
C. 6
D. 2
12 19
Answer: Option B

Q20. 10 men can complete work in 8 days and 10 women take 12 days to complete the same
work. How many days will 3 men and 6 women take to complete the same work?

Answer: Option A

Q21. A retailer purchases several pens of same cost for Rs.384 and then sells some of them for
Rs.114 at no loss or gain. What is the least possible number of pens that he will be left with?
A. 9
B. 7
C. 8
D. 3
All the answer options are wrong.
Correct answer: 45

Q22. The percentage marks scored by two students A and B at four consecutive monthly tests
are depicted in the Bar Graph given below. In which month is the percentage of marks scored by B
40% more than that by A?

 

A. 2014

B. 2013
C. 2012
D. 2015
All the options are wrong
Correct Answer: August

Previous Year TCS NQT Solve

Recent Posts